14 november 2010

Tårtbotten "lika delar"


Tårtbottens recept bygger på lika delar ägg, socker och mjöl, där av namnet "lika delar". Detta fyndiga recept hittade jag hos Baka baka liten kaka. Receptet kan varieras beroende på formens storlek. Diametern på formen avgör hur många ägg du ska använda i smeten. 

18 cm: 2 ägg
20 cm: 3 ägg
24 cm: 4-5 ägg
26 cm: 5-6 ägg


Bakpulver 
1 tsk:  2-3 ägg
1 ½ tsk: 4-5 ägg
2 tsk: 6 ägg 

Ingredienser
Ägg (stora)
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver




Gör så här
Använd tre lika stora glas, knäck äggen i ett av glasen. Mät upp lika mycket socker i det andra glaset. I det tredje mäter du upp mjöl. Det går även att byta ut en tredjedel av mjölet mot potatismjöl eller om du vill ha en chokladbotten byts det ut mot kakao. I mjölglaset blandar du sedan ner bakpulvret hur mycket beror på antal ägg (se ovan).


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det ska bli vitt och pösigt. Blanda ner mjölblandningen försiktigt. Har du kakao i sikta ner det. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i ugnens nedersta fals.

20 min: 2 ägg
25-30 min: 3-4 ägg
35-40 min: 5-6 ägg


Känn med en tandpetare, när du tror att den är färdig. Tandpetaren ska vara torr när smeten är färdig. Du kan även skaka lite på formen för att se om den är fast, vilket den ska vara om botten är färdig. 


Tänk på att ingredienserna vispas bäst rumsvarma. Kom ihåg att inte öppna ugnsluckan de första 20 minuterna. Risken finns att botten kan sjunka ihop.


Låt botten stå och svalna en stund, ca 15 min innan du stjälper upp den på ett sockrat bakplåtspapper.

2 kommentarer:

  1. Vilken fin tårta. Pappa måste blivit glad =)

    SvaraRadera
  2. Ja det blev han! Alla gillade kombinationen Mint, blåbär. /Ulrika

    SvaraRadera